zaterdag 23 mei 2009

Hoe waterdruppels fotograferen?

Je kent ze misschien wel. Die mooie plaatjes waarop druppels in een plas water vallen en haarscherp zijn weergegeven; prachtige momenten in een fractie van een seconde. Het lijkt ingewikkeld, maar toch vrij eenvoudig om zelf te maken.

Maar eerst de plaatjes, daarna de uitleg.



The making of...
20090523-151115-waterdruppels-424

De uitleg:
1. Canon 40D met Tamron 90mm, met een wireless triggerset. Ik gebruik hier een Elinchrom set, maar een simpel Cactus setje voldoet ook prima.
Diafragma varieert tussen de 9.5 en 13. Lager kun je beter niet gaan omdat dit ten koste gaat van de scherptediepte. De sluitertijd is ingesteld op 1/250, maar deze is minder relevant (zie 4).
2. Een statief is noodzakelijk. Je moet namelijk handmatig zeer nauwkeurig scherpstellen op de plek waar de druppel contact maakt met het water. Dat instellen gaat eenvoudig door even een potlood of ander donker voorwerp op die plek te houden tijdens het instellen.
3. Een grote bak of schaal is noodzakelijk. Ten eerste om het opspattende water op te vangen, ten tweede om de rand van de schaal niet in het beeld te krijgen. Een mooi perspectief is laag en dan kom je snel knel te zitten met de opstaande randen. Die wil je namelijk liever niet in beeld. Je kunt ook experimenteren met kleurtjes in de vloeistof (verf) of zoals in bovenstaande serie ook toegepast: water met wat melk.
4. In dit geval de alweer wat oudere Canon 550EX. Deze is manueel ingesteld op -1/16 van zijn totale vermogen. Dit is zeer belangrijk voor het 'bevriezen' van het water. Het is namelijk niet de sluitertijd die bepalend is voor wel/geen beweging, maar de de duur van de flits. Deze is bij een lager vermogen namelijk korter (ongeveer 1/2000 a 1/3000).
5. Wit papier om het flitslicht iets diffuser indirect van achter te laten komen. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met licht van opzij of direct flitslicht op de druppels.
6. Plastic zakje met water. In het zakje een klein gaatje prikken en je hebt een constante stroom van druppeltjes. De druppels komen in een vast ritme naar beneden, wat het makkelijker maakt om op het juiste moment af te drukken.
7. Mijn dochter die met flinke weerstand -ik bedoel- met veel plezier een overzichtsfoto voor mij maakte.


De gekleurde foto's zijn gemaakt door te experimenteren met Cokin filters (ja, die oude kun je weer uit de kast halen) voor de flitser te houden. Je kunt ook gekleurd papier gebruiken voor het inflitsen. Nog simpeler: gewoon een kleurlaagje aanbrengen in Photoshop.


Veel succes!

6 opmerkingen:

  1. Hoi robert, ik zie geen plaatjes :(

    tip: je kan onder de glazen opvangbak ook gekleurd papier leggen en er achter. dan kun je gewoon wit inflitsen en toch kleur effect aanbrengen.
    als je het professioneel wilt aanpakken raad ik de volgende site aan:
    http://www.liquidsculpture.com/fine_art/index.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jorrit de jager24 mei 2009 om 11:15

    ja, nu zie ik de plaatjes wel!
    mooi geworden hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's.
    Jouw knieoperatie is toch nog ergens goed voor!
    en wat zie ik in de spiegel????

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hé buurman, duidelijk uitgelegd. Ga ik ook eens proberen, als ik de tijd ervoor vind..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jorrit; bedankt voor de extra fotografie tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. bedankt man dat je het uitgeleg.

    BeantwoordenVerwijderen