zondag 19 juli 2009

H.J. van der Rijn N.V.

Van H.J. van der Rijn


Dit keer een bijzondere post. Ik neem je mee de geschiedenis in en plaats wat gescande dia's van een halve eeuw geleden. Dit is namelijk mijn vader Pieter Zwart. Hij leeft inmiddels niet meer. Net als ik fotografeerde hij graag.

Van H.J. van der Rijn


Zo fotografeerde hij eind jaren 50 en begin jaren 60 op zijn werk, het toenmalige H.J. van der Rijn N.V. Hij besefte waarschijnlijk niet dat hij hiermee een geweldig tijdsdocument heeft gemaakt. Een document met beelden van het dagelijkse leven in een kantoor. Ik kan geboeid kijken naar hoe het er toen uitzag: geen computers, oude telefoons, grote mechanische rekenmachines, de vele asbakken, bureaustoelen waar de huidige arbo-diensten niet blij van worden, kleine bureaus, kolossen van typemachines, medewerkers die serieus aan het werk zijn of ontspannen met elkaar converseren, de kale stellingen. Door de bril van de huidige tijd ziet het er allemaal maar kil en sober uit. Toen was het luxe en modern ingericht en gaven de medewerkers er ongetwijfeld een positievere betekenis aan dan wij nu doen.

Van H.J. van der Rijn


Dit is de voorzijde van het gebouw. Waarschijnlijk fotografeerde mijn vader toen met de voigtländer die ik later ook nog zou gebruiken. Een vast 50mm lensje waarschijnlijk, het noodzakelijke stapje naar achter was helaas niet gemaakt. Het gebouw van H.J. van der Rijn staat tegenover de Bijenkorf.



Hij maakte ook diverse foto's van de omgeving. Kijk naar die oude tram met reclame voor lodaline. Misschien in dit formaat niet zo goed te zien, maar met mijn diascan nog prima te zien. Lodaline, het afwasmiddel waarmee toen voor het eerst de marketingtruc werd uitgehaald van speelgoedjes in de fles sluiten. En vele kinderen die voor het speeltje stiekem de fles leegknepen als mamma of pappa niet in de buurt waren.(bron wikipedia)

Van H.J. van der Rijn


De grote brand in 1963 die heel C&A aan de Beurspassage in de as legde. Hier kun je er oude filmbeelden van zien.

Maar toch vind ik dit soort plaatjes (onder) nog het allermooist. Fototechnisch misschien niet optimaal, maar kijk eens hoe de directeurskamer er toen uitzag. Degelijk eiken en met stof bekleed. En zie die kleine Rembrandt aan de muur. Vandaag de dag goed voor de kringloopwinkel, toen een interieur waar je het onderscheid mee maakte.

Van H.J. van der Rijn






Nog het minst veranderd is de kledinglijn van het kantoorpersoneel, maar kijk eens naar alle details op de bureaus en de bureaus zelf. En dan het personeel, vijftig jaar geleden twee, drie mannen aan het werk (of poseren ze hier??), bezig voor de zaak, de onderlinge contacten, hun betekenisgeving, een lolletje. En de mannen zelf? leven zij nog? Je gaat dan rekenen: 40, 50 jaar plus de vijftig jaar sinds de foto. De kans is klein. Een moment van toen vastgelegd, een moment dat volledig is verdwenen, maar door deze foto ons toch nog de mogelijkheid geeft een kijkje te nemen.



En wie staat daar toch te poseren met wie? Toevallig kan ik me de ruimte nog goed herinneren. Als jongetje van een jaar of 6 kan ik me herinneren dat hier het Sinterklaasfeest werd gehouden. Ik zat ergens links achterin, de stoelen stonden in een kring. De vloer maakte indruk op mij, de glans. Ja ik zag van alles spiegelen in de vloer, dat had ik nog nooit gezien.


En kijk deze dame. Dit moet toch de koffie- of kantinejuffrouw zijn. Wat steekt zij in de lucht? Is dat een haring? De foto is natuurlijk niet goed belicht, maar kijk weer eens rond. De grote waterketel op de achtergrond, de koffietap, het poesje aan de muur. Is het niet de dame die op een van de foto's hierboven poseert met een collega?


En zo zag een overlegkamer eruit. Een donker, klein vertrek met overal hout om je heen.

Het zijn te veel foto's om hier te laten zien. Ik heb daarom alle 47 foto's die mijn vader heeft gemaakt in de onderstaande slideshow geplaatst. Klik op het driehoekje. Mocht je mensen herkennen of anekdotes weten naar aanleiding van dezer foto's, laat graag een reactie achter. Op het internet kan ik niets meer terugvinden van H.J. van der Rijn.

Extra aanvulling 6 december 2013: Uit de oude doos is het volgende document naar boven gekomen. Het is een uitnodiging voor een reünie in 1987 voor alle medewerkers die in de periode 1960-1965 bij het bedrijf hebben gewerkt.



-------------------------------------------------------------------------------------
Zelf betere foto's maken? Lees nu informatie over de basis- en vervolgcursus digitale fotografie en aanmeldmogelijkheden hier.

18 opmerkingen:

  1. bijzonder zeg om zulke foto's die zou oud zijn terug te zien :)alles op de foto ademt 'toen'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tijd van toen... hoe je het beschrijft, zalig is dat. Lang vervlogen tijden, andere waarden, andere noden. Vooral de C&A foto heeft me 'geraakt'. 2 zussen van mijn (reeds lang overleden)oma hebben daar hun einde gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. flip heijdelberger9 juni 2010 om 13:54

    ben verpletterd!, prachtig die foto's.
    ben mijn IT carriere begonnen bij dit bedrijf in ca 1975. leerling computer operator was de functie. Toen was alles nog excact zo als op deze dia's. op zolder stond de "computer" dat was zo'n ding dat je in antieke SF films ziet , enorm en met die draaiende banden. De mevrouw in de kantine was "tante" Cis(ka) ?. later is het bedrijf naar Utrecht verhuisd, en daar heb ik nog enkele maanden gewerkt om daarna in de Militaire dienst te verdwijnen (ook al zo nostalgisch) dank voor de foto's

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Boven vanuit een kamer uitkijken over de Dam. De Sinterklaasfeesten, waarbij wij ieder jaar standaard een bezoek aan de 'klimmende Zwarte Pieten' in de Bijenkorf brachten. Die keer dat wij met een bus vol werknemers, partners en kinderen naar een groot magazijn in Utrecht vertrokken, om daar het Sinterklaasfeest te vieren. De eerste flats van de Bijlmermeer werden toen gebouwd. Wij reden daarlangs en die enorme flats maakten een grote indruk op mij. Het Sinterklaasfeest was, zoals altijd een groot feest. Jaloers als ik was op dat ene meisje dat een jong poesje van Sinterklaas kreeg. Pap vertelde ook vaak over de Damslapers, die voor de deur lagen, waardoor zij het pand nauwelijks konden betreden. Volgens mij nam 'de mevrouw van de kantine' een bezem en veegde ze letterlijk voor de deur weg.

    Annemarieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is mw. Donk, zij is de vrouw van de concierge. Mw. Donk beheerde de kantine, zette koffie en ruimde na de lunch de tafels weer op. Ze smeerde geen broodjes, want iedereen nam zijn/haar eigen bammetje mee. De concierge was een "aardige vent". Het echtpaar Donk woonde boven in het gebouw. Het stel werkte ook al op het vorige kantoor op de Sarphatikade, t.g.o. het Amstelhotel, en daarna op de Dam totdat de vestiging aldaar werd opgeheven.

    Kees van Dijk (oud medewerker)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kees van Dijk,man van de staalafdeling.Directeur van Dusseldorf.
      Ik zie het nu pas.
      Henk-Gerritsen ooit ook staalafdeling 1965/1970

      Verwijderen
  6. Wat grappig om die oude dia's van het hoofdgebouw te zien. Ik werkte in het entrepotdok en ken dus niemand op de dia's. Maar toch leuk om te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor de 3e keer. Deze senior weet niet, wat zij met "Profiel"aan moet! Dit jaar 50 jaar getrouwd en een beetje aan het mijmeren over al die voorbije jaren. O.a. òòk aan de jaren bij H.J. van der Rijn. Ik heb daar gewerkt bij de Internationale Expeditie, dus bij jouw vader en daar de beste herinneringen aan. Inderdaad, wat was dat een andere tijd. Onze generatie heeft onnoemelijk veel veranderingen meegemaakt. Maar wij hadden heel wat minder stress. Helaas kon ik de andere foto's niet bekijken. (?), maar de foto's, die ik wel heb gezien, zijn echt prachtig. Ja, die dame, dat was tante Cis, hoor.
    Nellie Freijer-de Leeuw; woont nu op Rozenburg/Rotterdam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank voor jouw leuke reactie Nellie. Ik heb de slideshow ook weer werkend gekregen. Zo nu en dan verandert er het een en ander bij Picasa waar de foto's zijn opgeslagen. Ik denk dat als er gevraagd wordt om een profiel, dat het gaat om bijvoorbeeld een eigen Google-account. Als u die heeft, kunt u die gebruiken, maar zo werkt het ook goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de foto's nu wel gezien! Overigens heb ik nog steeds contact met een paar mensen uit die tijd! Ik zal ze er ook op wijzen. Vinden ze vast leuk. Ik herinner me ook: dhr Bakker, Hans Versteeg, dhr. Blom, Ben Banning, Ben v. Heest, dhr. Greive. en dhr Bon. Ik heb nog steeds contact met Corry Reitsma, Elly Reiss, Tineke Fokker en Ben Banning. Werkten allemaal op de afdeling Expeditie, behalve Corry Reitsma, die werkte bij de Telex, ook zo'n achterhaald fenomeen!

      Verwijderen
    2. De meeste ken ik ook in ieder geval van naam.
      Fred Greive,Tineke Knopper Corry Reitsma,Jan Bon,die later net als ik op de staalafd gijng werken.
      Ik ben HWA-G voor degene die dat wat zegt.

      Verwijderen
  9. Leuk, ik ken alle namen niet. Ik kan me de telex nog wel goed herinneren. Ik ging wel eens mee met mijn vader achterop de brommer en zag dan die reusachtige machines werken. Ik ben benieuwd of al die oud-collega's ook nog een foto-verzameling hebben van Van Der Rijn, mooi om dat hier te delen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal eens navraag doen! In die tijd werd zeker niet zo veel gefotografeerd als nu. Dus ik denk niet, dat er van die kant veel te verwachten is. Een oproep in het AD? (Het AD heeft een rubriek voor dit soort onderwerpen).

      Verwijderen
    2. Een feest van herkenning, die uitnodiging voor de reünie in april 1987, mèt zoveel bekende namen! Ik ga er eens goed voor zitten.

      Verwijderen
  10. Leuk om te lezen "Anoniem". Zo nu en dan komt er uit de spullen die mijn vader heeft nagelaten nog iets bovendrijven. Mijn zus kwam verleden week met deze uitnodiging aanzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk deze foto,s.Ik heb van 1963 t/m 1970 bij HJ vd Rijn gewerkt.
    Eerst op de IVA naast de afd expeditieafd van de heer Piet Zwart.
    Ik heb ook de post over de afdelingen rondgebracht.
    Zo kwam ik overal ook bij de directie de heren van Essen en de Groot.
    Daarna op de staalafdeling van de heer C-Gelsing

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dank voor uw reactie. Kennelijk waren er toen nog geen postbakjes waar de medewerkers zelf hun post konden ophalen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee,dat klopt. Alles ging via postboeken en de afd chef,s. Dus afd exp via uw vader.Uitgaande post ging in de postboeken getekend en wel via de hoofddirectie.Dat heb ik een paar jaar rondgebracht.
      Als de post gezien was door de dir ging het voor frankering naar de postkamer.daarna in grote rode envelopen naar het hoofdpostkantoor achter het paleis.

      Verwijderen