dinsdag 15 februari 2011

Fotograferen op een grijze dag

Het is winter in Nederland. Nu even niet een mooi sneeuwdeken zoals in december, maar veel bewolking en veel grijze dagen. Ook in deze omstandigheden kun je nog mooi fotograferen. Door je creatieve mogelijkheden te benutten, zijn er ook sfeervolle foto’s te schieten. Niet de sfeer van een zonovergoten strand maar een andere sfeer, de sfeer die zich op dit moment aan je voordoet.

Hier volgen enkele ideeën hoe om te gaan met het grijze weer:

Accepteer zoals het is, pas je aan
Oke, soms lijkt de omgeving plat, levenloos en saai door een grijs wolkendek. Als dit zo op je overkomt, helpt het niet om te klagen. De zon komt toch niet eerder te voorschijn. Voor fotografie heb je licht nodig en dat heb je. Vraag je juist af wat je met dit licht wel kan doen.

Kies en thema en associeer
Over het algemeen zijn de stranden leeg, weinig vrolijke taferelen, gesloten strandhuizen. Dit kun je al eenvoudig associëren met “verlaten”. Neem een dergelijk thema in je hoofd op en ga aan de slag om juist een dergelijk thema vast te leggen: een vuilnisbak, strandstoelen onder zandhopen, gesloten strandhuizen, etc. Kijk vooral naar wat er zich aan je voordoet dat aansluit op je thema.
20091003-082606-statief zandvoort.jpg

20091003-073146-statief zandvoort.jpg

Close-up
Het dikke wolkenpak heeft ook voordelen. Bij heldere hemel heb je al vaak last van hard licht, met enorme schaduwpartijen. Op grijze dagen is dit een mooie kans voor macrofotografie. Alle objecten zijn immers gelijkmatig belicht. Je hebt als het ware een soort natuurlijke lichttent die in fotostudio’s worden gebruikt om producten te fotograferen.

Denk in zwart-wit
Ook al lijkt de wereld levenloos en somber benut dit dan extra door in zwart-wit te denken. Sowieso zijn kleuren al meer afgezwakt, maar gebruik dit nadeel eens als jouw voordeel door je omgeving om te zetten in grijstinten. Doe dit nooit in de camera zelf, maar later in een fotobewerkingsprogramma. Dan heb je nog meer mogelijkheden om het zwart-wit beeld te beïnvloeden met de nog aanwezige kleurkanalen.

Voeg ruis toe
Voeg ruis toe in een fotobewerkingsprogramma of terwijl je aan het fotograferen bent door de ISO waarde op te schroeven naar bijvoorbeeld 3200. Het maakt de omgeving ruwer en abstracter dan een haarscherpte ISO-100 foto. Sluit ruis toevoegen aan op de sfeer die je wil benadrukken?

Conclusie
Een grijze dag betekent niet een reden om je camera aan de kant te leggen. Misschien moet je even een drempel over, maar ook een grijze dag heeft zijn eigen sfeer die je mooi in beeld tot uitdrukking kunt laten komen. Mis deze kans dus niet!

Wat doe jij?
Ik ben benieuwd welke mogelijkheden jij als fotograaf ziet om een grijze dag in je voordeel te laten werken. Reacties hieronder zijn welkom.

4 opmerkingen:

  1. wat ik veel doe is omzetten naar zwart wit een filter opleggen . Eventueel met 'render'filter lighteffect . Je kan zo'n paar zien op mijn blog onder landschappen
    Persoonlijke vind ik het iets teveel ruis maar smaken verschillen ;)
    tot de volgende

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Mich, goede aanvulling! Ik weet niet aan welke foto je refereert met jouw opmerking over ruis. In ieder geval zat mijn ruisfoto in de nieuwsbrief die ik rondstuurde. De foto in mijn post heeft wat teveel last van de compressie die is toegepast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je rondkijkt kan je eigenlijk ovan alles foto's maken!
    Details zijn nu ook een goede opvulling
    en de planten die beginnen te bloeien en vogels en ...
    teveel om op te noemen, zo ben ik onlangs nog in een verlaten fabriek geweest!
    De eerste vind ik de beste.
    Gr.
    P-TER

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessante info heb het met aandacht gelezen. Een grijze dag is vaak beter om bij te fotograferen dan een zonovergoten dag. Je krijgt dan vaak heel harde schaduwen, die je niet wilt. Met een lichtsterke lens kun je eigenlijk nog bij weinig licht mooie foto's maken. Zwart-wit kan zelfs mooier zijn dan kleur, maar niet voor elk onderwerp. Met ruis moet je uitkijken, het is al gauw over de top en dan is je mooie foto je mooie foto niet meer..Ik kom hier vaker langs... het is zeer leerzaam... Agnès

    BeantwoordenVerwijderen